top of page
Joggen

Mindset

Het is zo’n woord dat vanuit Amerika overgevlogen is en dat voor veel nuchtere mensen een beetje uit de lucht gegrepen is. Maar het zal je verbazen hoeveel invloed een mindset op je heeft, het stuurt namelijk onbewust je gedrag, reacties en keuzes. In dit stuk wil ik je uitleggen hoe jij hierop in kan spelen zonder jezelf te veranderen of dat je opeens high-fives aan onbekende gaat geven.

Diep in gedachten

Wat is mindset

De combinatie aan denkbeelden die zowel bewust als onbewust ons gedrag sturen en beïnvloeden. Denk hierbij aan reactieve gedachten die ‘spontaan’ opkomen gedurende de dag. Dan niet de specifieke gedachte maar de kleur ervan, is het positief, negatief, verdedigend, aanvallend, etc. Daarnaast de diepliggende denkbeelden zoals jouw zelf- en wereldbeeld dat onbewust gecreëerd is dankzij jouw interactie met jezelf en de wereld.

positief | realistisch | negatief 

Positieve mindset

Je reageert met een open gedachte op veranderingen en ziet snel mogelijkheden in nieuwe situaties. Je kunt je daarom snel aanpassen en ook sociaal gezien zul je openstaan om nieuwe mensen te ontmoeten. Je richt je sterk op wat je wilt en ervaart minder obstakels die je tegenhouden, ze zijn er wel maar je kunt ze makkelijk overbruggen. Denk bijvoorbeeld aan een succesvol persoon die met daadkracht gaat voor succes of een people pleaser die de eigen behoeftes aan de kant schuift voor de ander.

Je kijkt de kat uit de boom en gaat niet direct in op de mogelijkheden of kansen die op je pad komen. Je bent sceptisch op plotselinge veranderingen bij mensen of situaties en wilt het graag begrijpen. Naar jezelf en de buitenwereld ben je kritisch, maar je ziet wat goed is en kan dit ook benoemen. In andere woorden, recht door zee en het liefst zo min als mogelijk onzin om je heen. Denk hier aan een persoon die ‘te eerlijk’ is naar andere mensen toe en directer is in de omgang. Dit is iets waar Nederlanders om bekend staan, het directere karakter, want afkomt van een meer realistische mindset.

Realistische mindset

Negatieve mindset

Je bent terughoudend en sceptisch over alles wat anders en nieuw is. Automatisch en zonder dat je het door hebt negeer je veel mogelijkheden en vind je hier ook, voor jou, terechte redenen voor. Hoewel je geen negatief persoon hoeft te zijn en gezien kan worden als een vrolijk en gezellig persoon, behoudt je liever de controle waardoor je een kleinere belevingswereld creëert. Minder mensen om je heen, niet snel uit je comfortzone stappen en minder initiatief voor iets nieuws. Het is lastig om echt succes te bereiken omdat controle belangrijker is dan het aanpakken van mogelijkheden. Denk aan iemand die tevreden is met wat die hebt en gelukkig is in de kleinere wereld. Of natuurlijk iemand die dankzij deze mindset onzekerheid en angst heeft ontwikkeld en daardoor niet staat waar die wilt staat.

Je kunt gelukkig en succesvol worden met elke mindset zolang deze zich ontwikkeld richting jouw toekomst!

De glijdende schaal

Je mindset kent een beginpunt in je psychologische behoeften. Hoe meer behoefte je hebt aan zekerheid, hoe negatiever je mindset zal zijn. Hoe meer behoefte je hebt aan liefde en contact, hoe positiever je mindset zal zijn. Vanaf dit punt zal het ontwikkelen door de ervaringen en hoe je deze beleeft gedurende je leven. Zo is het onmogelijk om te stellen dat je 100% een negatieve mindset hebt. Het zal eerder een mix zijn van alle drie, waarbij er één dominant is.

Mindset veranderen

Dit is helaas een desillusie waar veel mensen teleurgesteld tegenaan lopen, de gedachte dat wij mensen kunnen veranderen. Hoewel we een beetje kunnen veranderen, zeker onder dwang, zal dit altijd van tijdelijke aard zijn. We kunnen onszelf wel ontwikkelen en daar zul je je ook op moeten richten. Kijk en accepteer hoe het nu is, maar zie wel waar je naartoe wilt.

Ben jij van nature negatiever, probeer dan niet positiever te gaan denken (veranderen hoe je denkt) maar challenge gedachten en reacties die je niet naar voren helpen. Hetzelfde wanneer je een heel positieve mindset hebt en dankzij levenservaring erachter komt dat mensen niet allemaal van nature goedaardig zijn. Dit zorgt voor een  innerlijk conflict waarbij je wereldbeeld wordt aangetast. Accepteer dit en daag je vaststaande denkbeeld uit. Zo krijg je een realistischer beeld dat je alleen maar zal helpen!

Maak jouw mindset effectiever voor jouw toekomst!

In een persoonlijk traject van 6 weken ga ik je ondersteunen in je weg naar voren. Zonder dat we ons specifiek op je mindset gaan richten, zul je merken dat deze zich zal gaan ontwikkelen aan de hand van wat jij voor de toekomst wilt. Het wordt steeds effectiever en dat ga je merken in je gedachten en gevoel. 

Bas.png

Sebastiaan Genemans,
oprichter WijGaanVooruit.com

Oprichter WijGaanVooruit.com

Mijn naam is Sebastiaan, geboren in 1985, gelukkig getrouwd en trotse vader van 2 geweldige kids. Met ruim 2 decennia ervaring in het begeleiden van toppers die meer voor zichzelf willen, heb ik me ontwikkeld tot een expert op het mentale gedeelte in het veranderingsproces. Van zelf-sabotage tot het loslaten van negatieve elementen, ik ga je helpen om beter met jezelf samen te werken om het doorzetten, vooruit gaan en doelen bereiken een heel stuk makkelijker te maken. 

Meer over mij persoonlijk weten, klik hier.

Voor vragen of contact:

E-mail: 
WhatsApp/ telefoon:

Word gratis lid

Ik beloof je inzichtgevende informatie en praktische oplossingen waarvan je gaat denken: 'wist ik dat maar eerder!' Word lid en ontdek het gratis!

bottom of page