top of page
Joggen

Missie WijGaanVooruit.com/onzekerinrelatie

  • 3 stappen om je onzekerheid te overwinnen

  • De controle en oplossing bij jezelf vinden

  • Onzekerheid overwinnen

Onzekerheid in relatie

Net zoals elk mens blijft ook elke relatie zich ontwikkelen. Het liefst zien we een positieve ontwikkelingen waarin koppels naar elkaar toe groeien en er sprake is van wederzijdse liefde, steun, aandacht, waardering en groei.

Dit is alleen niet realistisch, we hebben namelijk allemaal eigen behoeften die we onbewust binnen de relatie proberen te vervullen. Denk hierbij aan liefde, waardering, belangrijk zijn, gezien worden, zekerheid, etc. Ook hebben we allemaal onze eigen voorwaarden, denk aan controle, gewenste emotionele afstand, veel of weinig aandacht of dynamische rol (leider/volger).

compromis sluiten

Dat we eigen behoeftes en voorwaardes hebben is een gegeven, tot hoever ze voldaan moeten worden absoluut niet. Er is altijd sprake van een compromis waarbij je genoegen neemt met ... of juist iets door de vingers zal zien.

Dit doen we met de roze bril op en ga je pas merken wanneer deze bril afgaat. Dan zul je merken welk effect deze compromissen op je hebben. Dit kan soms goed zijn zoals:

- een gestructureerder leven door wat vrijheid in te leveren of
- meer liefde te ervaren door de beschermende muur te verlagen.

Maar zo kan je ook onzekerheid ontwikkeld hebben.

Hoe ontstaat onzekerheid

Als eerste heeft niet elk persoon een natuurlijke aanleg voor onzekerheid. Dat komt vanuit een onbewuste behoefte naar controle en zekerheid. 
De één zal het wat meer hebben dan de ander, daarom is het belangrijk dat je naar jezelf kijkt zonder jezelf te vergelijken met anderen. Vervolgens kunnen we concluderen dat onzekerheid een gevolg is van het verlies van controle op de uitkomst. Relationeel zal het zijn wat de partner denkt, voelt, doet of jezelf niet mooi of goed genoeg vinden. 

Door de drang naar zekerheid reageren we onbewust op alles dat de onzekerheid bevestigd. Hier liggen onze kansen om de onzekerheid aan te pakken.

Triggers

(trigger = wat je onzekerheid versterkt)

Onzekerheid komt op door de triggers waar we op reageren. Denk hierbij aan:

  • Je partner zelf

  • Wat je partner zegt/doet

  • Wat je partner mogelijk zal denken/willen

  • Je uiterlijk en wat je daarvan vindt

Hoe je instinctief reageert op triggers is per persoon verschillend en heeft te maken met je persoonlijkheid. Zo zal de één meer vechten tegen de trigger, de ander het meer willen veranderen en een derde deze liever willen ontwijken. Hoewel het verschillende reacties zijn hebben ze allemaal hetzelfde effect. Je blijft zowel bewust als onbewust bezig met het probleem. Hiermee hou je de macht die de trigger op je heeft in stand of versterk je deze waardoor de onzekerheid bevestigd en versterkt wordt.

Dit is een negatief spiraal dat alleen maar naar beneden gaat, zo zul je merken dat je achterdocht of jaloezie groter wordt. Je jezelf of je partner meer wil veranderen of dat je energie opraakt doordat je steeds bepaalde situaties wilt ontwijken. 

Onzekerheid overwinnen

Als eerste moet je jezelf niet dwingen maar naar voren begeleiden. Veel komt namelijk vanuit je onbewuste waar je beter mee moet leren samenwerken. Dat ga je op de volgende manier doen.

Stap 1: erken hoe je onzekerheid ontwikkeld is

Het is heel makkelijk (omdat je vaak gelijk hebt) om een specifiek probleem of situatie aan te wijzen dat de oorzaak is van je onzekerheid. Je partner flirt met anderen, heeft minder aandacht voor je of je vindt jezelf niet mooi/goed genoeg. Dit helpt je alleen niet vooruit, sterker nog, het begeleid je steeds weer naar het probleem. 

Erken dan ook dat onzekeheid zich kan ontwikkelen en dat je zelf in staat bent het te versterken maar ook te verzwakken. 

Het zijn de denkbeelden, herinneringen en verwachtingen die het negatieve spiraal in stand houden. Deze zitten onbewust vast en komen willekeurig op. Hier kun je niets aan doen en het wordt alleen maar erger wanneer je ze gaat onderdrukken. Accepteer dus de gedachten, gevoelens en reacties die opkomen maar volg ze niet. Zeg tegen jezelf: Dank je wel, maar dit is niet belangrijk (focus op de toekomst) want hier wil ik naartoe.

Stap 2: pak de controle terug

Stap 3: focus je op de toekomst

Omdat relaties en de mensen daarin constant blijven ontwikkelen kunnen we niet te lang stil blijven staan. Stilstand staat namelijk gelijk aan frustratie, machteloosheid, depressie en gebroken relaties.

Richt je op waar je naartoe wilt en wees daarmee bezig in je gedachten.

Wensen, gedachten, behoeftes of impulsen, koppels ze aan je toekomstbeeld in plaats van te denken in goed en fout of wat normaal is. Hierdoor ga je jezelf en je relatie naar de toekomst begeleiden. 

Wat er gebeurt

Door uit deze cirkel te stappen zul je merken dat je steeds meer vertrouwen in jezelf en in je relatie krijgt. Dit is ook een geweldige plek om verder te werken aan de ontwikkeling van je relatie.

De relatie positief verder ontwikkelen

Jullie kunnen samen de 3 bovenstaande stappen doorlopen en gaandeweg de relatie versterken en samen te bouwen aan iets moois, zonder daarvoor in emoties, het verleden of problemen te duiken.

Extra ondersteuning?

Vind je het lastig om vooruit te gaan, te accepteren of het verleden los te laten, neem gratis contact op en krijg persoonlijk advies en een plan van aanpak... gratis!

Bas.png

Sebastiaan Genemans,
oprichter WijGaanVooruit.com

Oprichter en coach:

Mijn naam is Sebastiaan, geboren in 1985, gelukkig getrouwd en trotse vader van 2 geweldige kids. Met ruim 2 decennia ervaring in het begeleiden van toppers die meer voor zichzelf willen, heb ik me ontwikkeld tot een expert op het mentale gedeelte in het veranderingsproces. Van zelf-sabotage tot het loslaten van negatieve elementen, ik ga je helpen om beter met jezelf samen te werken om het doorzetten, vooruit gaan en doelen bereiken een heel stuk makkelijker te maken. 

Meer over mij persoonlijk weten, klik hier.

Voor vragen of contact:

E-mail: 
WhatsApp/ telefoon:

Word gratis lid

Ik beloof je inzichtgevende informatie en praktische oplossingen waarvan je gaat denken: 'wist ik dat maar eerder!' Word lid en ontdek het gratis!

bottom of page