top of page
Joggen

Missie WijGaanVooruit.com/snelwatafvallen

  • In 2 weken snel kilo's kwijt

  • Hoe vol te houden

  • Hoe daarna gezonde leefstijl aannemen

Snel wat afvallen?!

Je kent het wel, snel wat kilo’s eraf voor een bruiloft, sportwedstrijd of aankomende vakantie! Als oud bokskampioen die regelmatig snel een paar kilo moest afvallen om in een gewichtscategorie te boksen, heb ik een paar goede tips die je snel laten afvallen.

Snel afvallen tips

Maximaal 2 weken:

  1. Geen suikers en verminder de drastisch koolhydraten.

  2. Geen vetten, koeken of snacks.

  3. Eet salade (zonder dressing) als avondmaaltijd

  4. Stoom groente en blend deze voor soep

  5. Drink alleen water (tussen 1.5 en 2.5 liter)

  6. Sport 4 keer minimaal 60 minuten per keer

 

Bij verleiding, denk aan je doel en laat de drang naar de verleiding wegvloeien. Dit doe je door ernaar te blijven kijken, eraan te denken of te ruiken terwijl je aan je doel denkt.

Doctor aanpassen saldo op weegschaal

Effecten snel afvallen

Naast gewichtsverlies zul je merken dat je lichamelijk wat slapper wordt. Dit komt doordat je snelle energie voorziening (suikers/koolhydraten) steeds meer afnemen. Vet, je langzame energievoorziening, geeft minder energie vrij en dat merk je door minder energie/enthousiasme.

Ook kun je licht in je hoofd worden, om dezelfde reden als hierboven en hoewel een vreemd duizelend gevoel bij bijvoorbeeld opstaan, heeft het geen directe gevolgen. Tenzij je natuurlijk je evenwicht verliest en daardoor omvalt.

'soms is het goed je lichaam een opdonder te geven maar doe dit alleen voor de korte termijn.'

Waarom maximaal 2 weken?

Nu begrijp ik heel goed dat je door wilt zetten en resultaten wilt behalen. Zeker wanneer je merkt dat dit werkt is het logisch om hiermee door te gaan. Maar er zijn 2 hele goede redenen waarom je dit niet langer dan een week moet volhouden. 

1) hoe motivatie werkt

Het gevoel dat we motivatie noemen is niet bedoeld om lang bij je te blijven. Want net als elk gevoel kan het nooit dezelfde intensiteit behouden. Het komt op en zakt weer weg. Dit merk je niet aangezien je door de veranderingen en het vooruit gaan steeds nieuwe boosts krijgt. Hierdoor lijkt het alsof je gemotiveerd blijft, terwijl je eigenlijk steeds opnieuw gemotiveerd raakt. Wanneer het vooruit gaan als normaal wordt ervaren en mindere resultaten boekt, zul je merken dat de motivatie wegzakt. Of in andere woorden, niet meer gevoed wordt waardoor het zijn natuurlijke weg naar beneden weer kan kan volgen.

Wat is motivatie?

Motivatie is als eerste een reden om een keuze te maken. Daarnaast is het een mentale energie boost dat je helpt om wensen om te zetten in actie. Deze boost komt op wanneer je (herhaaldelijk) geconfronteerd wordt met iets dat je niet of juist wel wilt. Zo kun je gemotiveerd raken om gezonder te leven door de confrontatie met de spiegel of om op iemand af te stappen wanneer je die persoon leuk vindt.  ​

Motivatie voor de lange termijn

Bij elke verandering die we willen maken, zullen we de motivatie om moeten zetten in enthousiasme voor het resultaat (gaat automatisch) tot enthousiasme voor het proces. Alleen zo kun je het voor de lange termijn volhouden. Een nadeel van een crash dieet is dat het enorm moeilijk is om enthousiast te raken voor bijvoorbeeld alles wat je moet missen. Het vermoeide gevoel dat je hebt of de opbouwende spanning en irritatie die opkomt omdat je een groot gedeelte voldoening uit je leefstijl mist. 

Daarom, doe dit voor 1 week (maximaal 2 weken) en ga je dan bezig houden met het aannemen van een nieuwe leefstijl die je ook voldoening geeft. Neem contact op wanneer je dit lastig vindt!

 2) Leer je lichaam geen verkeerde gewoontes aan

Een goed geballanseerd dieet waarbij je je lichaam geeft wat het nodig heeft is het lange termijn uitgangspunt. Maar soms is er niks op tegen om je lichaam op de korte termijn een opdonder te geven in de vorm van een crashdieet. Maar let wel op, je lichaam kan alleen ervaren, reageren en de lichamelijke mechanismen zoals spijsvertering hierop aanpassen. Als jij bijvoorbeeld vanaf vandaag alleen droog brood gaat eten, dan gaat je lichaam zich hierop aanpassen zodat jij het best als mogelijk kan functioneren. Je lichaam probeert je aan te geven wat het nodig heeft, maar hier letten we vaak niet al te goed op. Dus wanneer je stug doorgaat met alleen droog brood te eten dan zal je lichaam dit als gewoonte aannemen, wat vervolgens weer lastig is om te veranderen. Daarom, gebruik een crash dieet voor de lichamelijke opdonder maar doe dit niet voor de lange termijn. 

Heel belangrijk!

Korte-termijn oplossingen mogen nooit langetermijn effecten hebben. Wees daarom voorzichtig met je lichaam en draaf niet door. Natuurlijk willen we snelle resulaten halen maar we moeten realistisch blijven. Er is namelijk een heel groot gat tussen je lichaam een opdonder geven en het langzaam afbreken. Ga daarom ook niet elke keer snelle resulaten proberen te bereiken of in de nieuwe hype te duiken.

 

Richt je op wat je wilt en geef jezelf de tijd. Als eerste moet je lichaam de tijd krijgen zich aan te passen en ten tweede heb je mentaal ook de vrijheid nodig om oude gewoontes los te laten. Ga mee vooruit en ik ga je helpen in dit proces en wat je zult merken is dat het steeds makkelijker wordt.

Gezonde leefstijl

Hoewel snel resultaten behalen belangrijk is, zal een gezonde leefstijl uiteindelijk toch het beste zijn om je doel te bereiken en dat resultaat te behouden. Daarom is het belangrijk om in een gezonde leefstijl te groeien. Dit doe je door hier veel mee bezig te zijn. Te onderzoeken wat bepaalde voedingsmiddelen met je doet en je kennis over leefstijl en gezondheid te vergroten. Door hier jezelf in te ontwikkelen bouw je automatisch een natuurlijke motivatie op waardoor het heel makkelijk wordt om je leefstijl vol te houden.

De volgende 3 stappen gaan je hierbij helpen!

Stap 1: ontdek wat gewoontes in stand houden

Het zijn je onbewuste verwachtingen die ongezonde gewoontes in stand houden. Dan niet zozeer de verwachting van wat je er direct van krijgt, maar het effect dat het op een dieper psychologisch vlak heeft. Zo kan een snack je afleiden van moeilijkheden, spanningen, onzekerheden of andere confrontaties. Wanneer je hiermee geconfronteerd wordt komt dezelfde snack 'opeens' in je gedachten.

 

Negeer dit en je onderdrukt je onbewuste, waardoor het alleen maar sterker terug komt. Ga dan naar stap 2! 

Stap 2: verzwak oude gewoontes 

Accepteer de drang naar deze gewoonte en 'kijk' het strak aan zonder iets te doen. Wat je zult merken is dat het steeds minder effect op je gaat krijgen.

Merk je dat het sterker wordt of dat de spanning te groot wordt, glimlach dan en vraag jezelf of je het kan accepteren. Blijft het erg, neem dan een stap terug en weet dat je het makkelijker voor de volgende keer gemaakt hebt.

Stap 3: zoek voldoening in je nieuwe leefstijl 

Ga niet alleen voor het resultaat maar zoek binnen je nieuwe leefstijl naar nieuwe manieren om met spanning, onzekerheid, vermoeidheid, verveling, stress, etc. om te gaan. Ga je bijvoorbeeld meer sporten, geef jezelf dan de tijd en mentaal de ruimte om hier voldoening in te vinden. Hou daarom niet vast aan gedachten zoals ik kan het niet of het is niks voor mij maar ga op onderzoek uit. 

Het onbewuste veranderingsproces versnellen

Zeker wanneer je al meerdere keren geprobeerd hebt veranderingen vol te houden dat is het verstandig om even contact op te nemen. Samen maken we een persoonlijke ontwikkelingsplan die je gaat helpen om zowel emotioneel als mentaal jezelf richting je doel te ontwikkelen. Deze is gratis dus wacht geen seconde en ...

Bas.png

Sebastiaan Genemans,
oprichter WijGaanVooruit.com

Oprichter en coach:

Mijn naam is Sebastiaan, geboren in 1985, gelukkig getrouwd en trotse vader van 2 geweldige kids. Met ruim 2 decennia ervaring in het begeleiden van toppers die meer voor zichzelf willen, heb ik me ontwikkeld tot een expert op het mentale gedeelte in het veranderingsproces. Van zelf-sabotage tot het loslaten van negatieve elementen, ik ga je helpen om beter met jezelf samen te werken om het doorzetten, vooruit gaan en doelen bereiken een heel stuk makkelijker te maken. 

Meer over mij persoonlijk weten, klik hier.

Voor vragen of contact:

E-mail: 
WhatsApp/ telefoon:

Word gratis lid

Ik beloof je inzichtgevende informatie en praktische oplossingen waarvan je gaat denken: 'wist ik dat maar eerder!' Word lid en ontdek het gratis!

bottom of page