top of page
Joggen

Missie WijGaanVooruit.com/zelfvertrouwen

  • Je de sleutel geven om zelfstandig je zelfvertrouwen te versterken

  • De controle en oplossing bij jezelf vinden

  • Onzekerheid aanpakken

Zelfvertrouwen vergroten

Je zelfvertrouwen opbouwen is een geweldig proces waarbij je merkt dat je steeds meer vrijheid krijgt in je gedachten en gevoel. Je wordt steeds minder tegen gehouden door twijfels, spanning en onzekerheid. Daarom raad ik het je aan om nu een paar minuten te investeren om te ontdekken hoe je je zelfvertrouwen gaat opbouwen. Deze kennis en methode ga je namelijk de rest van je leven meenemen!

Hoe zelfvertrouwen opbouwen

Naam mijn mening (oprichter WijGaanVooruit.com) moeten we het direct bij de kern gaan aanpakken. Daar liggen de meeste mogelijkheden om betekenisvolle veranderingen te maken. Die kern ligt bij onszelf. Daar gaan we ons dan ook op richten.

Het gaat dan ook niet om het probleem of wat je onzeker maakt, maar hoe je hierop reageert. We hebben namelijk als mensen een psychologisch mechanisme dat ons uit zelfverdediging automatisch laat reageren. Hier denken we niet over na en doen we niet bewust. Deze reactie komt op wanneer je geconfronteerd wordt met een moeilijke situatie dat je een onzeker gevoel geeft.

We onderscheiden 4 verschillende reacties:

1. Ertegen vechten | 2. Proberen te veranderen | 3. Het willen ontwijken | 4. Het proberen te negeren

Hoe je reageert hangt af van je persoonlijkheid, maar de kans is groter dat deze confrontaties liever wilt ontwijken of negeren. Want daar kun je de oorzaak van onzekerheid vinden. Het onbewust aanleren dat deze spanning/onzekerheid sterker is dan jezelf.

Zelfvertrouwen bouw je ook op door aan jezelf te bewijzen dat je de spanning/situatie aankan. Maar wanneer je deze ontwijkt of negeert geef je de situatie onbewust meer macht. De situatie/persoon/opdracht/wens/etc. heeft dan controle op hoe jij je voelt.

Hoe meer confrontaties je gaat ontwijken hoe kleiner je wereld zal worden waardoor je sneller stil zal komen te staan wat frustratie, laag zelfbeeld en depressie met zich mee brengt. Iets wat allemaal te voorkomen en te genezen is door vooruit te gaan. Dat ga je dan ook doen zonder jezelf te dwingen of gefrustreerd door te zetten.

In 6 stappen zelfvertrouwen opbouwen:

Als eerste moet je jezelf niet dwingen maar naar voren begeleiden. Veel komt namelijk vanuit je onbewuste waar je beter mee moet leren samenwerken. Dat ga je op de volgende manier doen.

Stap 1: Kijk naar de toekomst

Hoe wil je jezelf daarin zien?
Zelfverzekerd/vrolijk/daadkrachtig/gelukkig/krachtige uitstraling/etc.

Je kunt alleen zelfvertrouwen opbouwen wanneer je geconfronteerd wordt met de situaties die je onzeker maken. Je kunt hiermee beginnen in je gedachten door te denken aan iets dat je normaal gesproken onzeker maakt. Zo kun je het langzaam opbouwen en jezelf begeleiden naar de daadwerkelijke actie/situatie.

Stap 2: Ga naar voren

Stap 3: herken de instinctieve reactie

Merk op dat je reageert zonder hier al te veel aandacht aan te geven. Dit is namelijk je onbewuste dat zegt: ‘je kunt het niet aan’ ‘je bent niet sterk genoeg’ ‘de spanning is te veel’.

Dit zijn de gedachten patronen die je in het verleden hebt opgebouwd en sindsdien onbewust hebt bevestigd. Dat maakt het sterker waardoor het sneller ‘spontaan’ opkomt. Maar het is niets meer dan een reactie van je onbewuste dat verteld hoe je was. Maar wij zijn gericht op de toekomst en daar gaan we ook naartoe!

Ook als het niet leuk is of pijnlijk aanvoelt, geef jezelf de mogelijkheid om eens goed te ervaren wat de confrontatie met je doet. Ga de confrontatie niet verder aan, ga er niet tegen of voor vechten en neem zeker 1 minuut de tijd om het goed te ervaren.

Speel met de spanning, word deze te sterk neem dan een stapje terug. Merk je dat de spanning afneemt ga dan naar stap 5.

Stap 4: Ervaar de confrontatie

Hiermee bewijs je overigens aan je onbewuste dat je dit aankan, waardoor het de volgende keer minder snel of sterk de signalen (onzekerheid/spanning) zal geven. Je verlegt hiermee je grenzen waardoor je zelfverzekerder wordt.

Stap 5: Focus op de toekomst

Terwijl je de confrontatie ervaart, stuur je onbewuste dan weg van het probleem en richt het op de toekomst. Hoe wil je jezelf zien over 10 seconden, een uur, dag of jaar. Zorg dat je hier enthousiast voor wordt. Dit kan in het begin lastig zijn maar door het te blijven doen zul je merken dat het steeds makkelijker wordt.

Accepteer het probleem, de situatie en alles wat ermee te maken heeft. Niet omdat je verslagen bent maar puur omdat je vooruit wilt en de macht die het probleem heeft over je gevoel, gedachten en focus terug te pakken. Dit is het 2e punt dat je zlefverzekerdheid zal doen groeien, je voelt namelijk dat je meer in controle bent. Dat niet de situatie bepaald hoe jij je voelt, maar dat je dat zelf bepaald.

Stap 6: Accepteer

Wanneer merk je het effect?

Normaal gesproken ervaar je direct een verlichting van de spanning, omdat spanning net als elk gevoel nooit dezelfde intensiteit kan behouden. Het moet namelijk gevoed worden, wat doorgaans gebeurt door onze instinctieve reactie. Ervaar de confrontatie zonder erop te reageren heeft dus direct effect. 

Een krachtig zelfvertrouwen

Mentaal, emotioneel en fysiek jezelf de ruimte geven om een confrontatie met je onzekerheid te ervaren, is de beste manier om je zelfvertrouwen te versterken. Stap daarom uit je comfort-zone, niet om succes te hebben maar om jezelf de gelegenheid te bieden om je zelfvertrouwen verder op te bouwen! 

Is het lastig?

Merk je nou dat het lastig is om bijvoorbeeld te accepteren, de confrontatie te ervaren of om enthousiast te raken voor de toekomst, weet dan dat dit niet jouw schuld is. Het betekend ook niet dat je niet goed genoeg bent of het niet kunt. Wat het wel betekend is dat je er onbewust nog niet klaar voor bent. Hier kan ik je bij helpen zodat jij snel weer vooruit kan gaan naar een toekomst vol zelfvertrouwen!

Bas.png

Sebastiaan Genemans,
oprichter WijGaanVooruit.com

Oprichter en coach:

Mijn naam is Sebastiaan, geboren in 1985, gelukkig getrouwd en trotse vader van 2 geweldige kids. Met ruim 2 decennia ervaring in het begeleiden van toppers die meer voor zichzelf willen, heb ik me ontwikkeld tot een expert op het mentale gedeelte in het veranderingsproces. Van zelf-sabotage tot het loslaten van negatieve elementen, ik ga je helpen om beter met jezelf samen te werken om het doorzetten, vooruit gaan en doelen bereiken een heel stuk makkelijker te maken. 

Meer over mij persoonlijk weten, klik hier.

Voor vragen of contact:

E-mail: 
WhatsApp/ telefoon:

Word gratis lid

Ik beloof je inzichtgevende informatie en praktische oplossingen waarvan je gaat denken: 'wist ik dat maar eerder!' Word lid en ontdek het gratis!

bottom of page