top of page
Joggen

WijGaanVooruit.com

Logo wijgaanvooruit ppt_edited_edited.pn

Ontdek hoe je negativiteit onbewust versterkt

Negativiteit krijgt onbewust meer aandacht, omdat wij het zelf belangrijker maken. Niet bewust natuurlijk, maar doordat we instinctief op negativiteit, vervelende gevoelens, mensen, situaties of herinneringen reageren. Door deze reacties blijven we onbewust hiermee bezig, houden er rekening mee en hou je onbewust dat negatieve punt in stand of vererger je het zelfs. 

Je instinctieve reacties

Belangrijk om te weten is dat deze reacties vanuit je onbewuste komen, een hele belangrijke functie hebben en absoluut niet het probleem zijn. Ze werken namelijk 99% van de tijd heel gunstig en helpen je om razendsnel met het leven om te sprinken en op situaties te reageren. Het is alleen die 1% van de tijd dat het je tegen werkt. Spoor dit op, herken het en laat het met een glimlach los! 

#1 vechten/strijden

Een confrontatie met iets dat je niet leuk vindt of niet mee eens bent, kan een gepassioneerde strijd teweegbrengen. Je gaat tegen een persoon in, wordt boos op jezelf of pusht jezelf nog een flinke stap verder te zetten. Let goed op! Een strijd met jezelf kun je nooit winnen zonder evenveel te verliezen,

#2 proberen (iets) te veranderen

Je vindt jezelf of een bepaalde situatie niet leuk en de eerste gedachte dat je hebt is dat je iets moet veranderen. Dit is enorm lastig aangezien alles wat ook al maar enigszins complex is, zoals binnen onszelf, mensen onderling of het verleden niet makkelijk te veranderen is. Wel kan het zich eenvoudig ontwikkelen, maar dat is iets compleet anders. Iets wat je ook niet als reactie kunt bereiken. Daarover later meer. 

#3 Ontwijken

Hoewel het tijdelijke verlichting geeft, bevestig je hier wel mee dat je angst, onzekerheid, spanning, stress terecht is en dat je hier niets aan kunt doen. De reactie die je hebt op de situaties, personen of gevoelens die je liever wilt ontwijken wordt hiermee alleen maar sterker. 

#4 Negeren/onderdrukken

Als jij je adem in gaat houden dan krijg je vanzelf een bepaalde drang om weer adem te halen. Deze drang kun je onderdrukken en negeren, maar het wordt hierdoor alleen maar sterker. Hetzelfde geldt voor een drang naar oude gewoontes, emoties die opkomen en gevoelens die je hebt. Je kunt ze even negeren, maar ze komen sterker terug.

Het geheim?

Herken deze reacties en train een nieuwe reactie. Dit is één van je mentale spieren die (wanneer je deze blijft trainen) een enorm positieve impact op je toekomst gaat hebben!

bottom of page