top of page
Joggen

WijGaanVooruit.com

Traject:
Speciaal voor topsporters!

Wat kun je verwachten

 • Elke week een nieuw onderdeel

 • 6 dagen daarna elke ochtend verdieping

 • opdrachten en toegang tot onbeperkte e-coaching

Inleiding

Focus op jouw proces

De grootste fout die we maken is dat we geloven in een vaste weg naar voren. Dat we naar andere mensen kijken en dat na willen doen. Hoewel het je op de korte termijn veel kan leren, zul je nooit je persoonlijke top behalen. De enige manier hoe we de top kunnen bereiken is wanneer we hier naartoe groeien. Binnen dit traject leggen we de focus ook op de lange termijn. Niet dit seizoen of je volgende wedstrijd maar op je carriere. Met de gedachte dat hoe meer je jezelf nu zowel mentaal als emotioneel ontwikkeld hoe verder je kan komen. In deze maand gaan we dan ook de fundering leggen voor jouw carriere op het psychologische vlak.

Jouw obstakels

De grootste fout die we maken is dat we geloven in een vaste weg naar voren. Dat we naar andere mensen kijken en dat na willen doen. Hoewel het je op de korte termijn veel kan leren, zul je nooit je persoonlijke top behalen. De enige manier hoe we de top kunnen bereiken is wanneer we hier naartoe groeien. Binnen dit traject leggen we de focus ook op de lange termijn. Niet dit seizoen of je volgende wedstrijd maar op je carriere. Met de gedachte dat hoe meer je jezelf nu zowel mentaal als emotioneel ontwikkeld hoe verder je kan komen. In deze maand gaan we dan ook de fundering leggen voor jouw carriere op het psychologische vlak.

In deze 4 weken ga je ontdekken hoe je zowel mentaal als emotioneel de vrijheid gaat pakken om het optimale te bereiken. Zo zul je leren over elementen die je onbewust tegenhouden of juist vooruit kunnen helpen. Deze elementen zul je gaan herkennen en jezelf daarmee de keus geven om vooruit te gaan of stil te blijven staan!

Van sporter naar topsporter

Er zijn ongelovelijk veel sporters die op hoog niveau presteren. Dit is alleen niet goed genoeg om de top te bereiken en daar ook te blijven. Dat vergt namelijk dicipline, doorzettingsvermogen, focus en een drang om de beste te zijn. Hier worden we niet automatisch mee geboren en wanneer je één of meerdere niet hebt zal het lastig zijn om in de top te blijven. Daarom is het belangrijk om niet alleen beter te worden in je sport, maar ook in het psychologische deel. Hoe je omgaat met teleurstelling, obstakels, jezelf, tegenslagen, verlangens en hoe makkelijk je afleidingen en negativiteit los kan laten. Goed nieuws voor jou, alles op dit gebiedt bereiken we met 2 simpele handelingen die snel uit te voeren zijn zonder dat je jezelf gaat verdwalen in emoties, het verleden of problemen. Simpel door vooruit te gaan zul jij de overgang maken van sporter naar topsporter! Ga mee! 

Week 1:
Hoe je jezelf onbewust tegenhoudt

#1 je instinctieve reacties

Wij mensen reageren instinctief op alles wat er (mogelijk) gebeurt, wat we voelen of de problemen waar we mee geconfronteerd worden. Zo blijven we bewust of onbewust hiermee bezig. Vaak zijn dit routineachtige reacties welke 

 1. Vechten of er tegenin gaan

 2. Veranderen, de situatie of onszelf

 3. Ontwijken (de confrontatie)

 4. Negeren/onderdrukken (alles wat ermee te maken heeft)

Hoe je instinctieve reacties je onbewust tegenhouden

Overal waar we op reageren wordt bewust of onbewust belangrijker. Soms ook belangrijker dan ons doel! Zo ervaren we vermoeidheid sterker, blijven we langer in dipjes zitten en versterken we het stemmetje in ons achterhoofd dat zegt dat het te moeilijk is of dat je niet goed genoeg bent. Daarom is het belangrijk om te herkennen wanneer je instinctief reageert. Want dan geef je jezelf de keuze om dit te volgen of juist de controle te pakken! Hoe je de controle pakt, dat ontdek je tijdens dit traject!

#2 psychologische mechanismen

We hebben psychologische behoeften welke onbewust een grote invloed op ons dagelijks leven hebben. Vervulling hiervan is noodzakelijk om te kunnen functioneren. De grootste voorbeelden hiervan zijn:

Dit zijn onze onbewuste motivatoren, ze beïnvloeden onze focus en gedrag. Dit kun je herkennen aan een gedachte die plots opkomt of een drang (behoefte) dat je ergens in krijgt. 

 • zekerheid

 • waardering 

 • liefde/contact

 • spanning

 • veiligheid

 • zelfontwikkeling. 

Hoe deze mechanismen je onbewust tegenhouden

Wanneer jij veranderingen maakt of jezelf naar een hoger niveau wilt brengen, verlies je niet alleen oude gewoonten van denken, ervaren en doen, maar ook de voldoening dat dit gaf.

Je ervaart dit doordat bepaalde gedachten opeens opkomen en oude gewoontes opeens een aantrekkingskracht krijgen. Dit houdt je tegen om die stap extra te zetten, veranderingen vol te houden en vertraard je weg naar voren. 

Herken deze en pak de controle!

De kunst is om eerst psychologisch en mentaal jezelf de ruimte 

In de komende dagen behandelen we elke dag 1 van deze mechanismen zodat je deze eenvoudig kunt herkennen en de controle terug kan pakken. Deze controle ga je pakken door dit mechanisme dat je niet kunt veranderen en altijd terug zal komen te accepteren en daarmee het effect dat het heeft te verzwakken. Om vervolgens vooruit te gaan en in het proces de voldoening te vinden die je onbewust nodig hebt. 

Als eerste: wat is je doelstelling? 

Waar loop je nu tegenaan?

Veranderen of ontwikkelen?

Het is ideolistisch om te denken dat wij mensen echt kunnen veranderen, dit is alleen in uitzonderlijke gevallen waarbij er druk van buitenaf is. Probeer dan ook niet te veranderen of iemand anders te zijn. Accepteer jezelf zoals je bent maar weet wel waar je naartoe wilt. Dat kan alleen door jezelf te ontwikkelen, door confrontaties aan te gaan en jezelf te bewijzen tegenover jezelf. 

Wanneer je 

 • het doel waar je naartoe wilt

 • wat je hiervoor moet doen

 • wat je hiervoor moet laten

Zolang je hier de focus op kan houden en je resultaten blijft boeken gaat dit prima. Wanneer je echter afgeleidt wordt, motivatie verlies krijgt of andere obstakels tegenkomt, wordt het lastiger om de focus op deze punten te houden, want  dat kost energie. Kenmerkend is dan ook dat wanneer je vooruit gaat met een focus op je doelstelling dat het doorzetten steeds zwaarder wordt. Daarom kunnen we het beste enkele voorwaarden zetten als het gaat of je de focus op het proces op je doel moet hebben: 

Alleen effectief...

 • wanneer de eindstreep in zicht is

 • als je het wilt gebruiken om mentaal sterker te worden

 • wanneer je het niet langer dan 2 weken vol hoeft te houden

Voldoet het niet aan deze voorwaarden, richt je dan op het proces om te voorkomen dat je het jezelf te moeilijk gaat maken.

Wat zijn doelstellingen die je het best kan bereiken door je te richten op het doel?

1.b Het psychologische keerpunt

1.c De focus op het proces

Bij een proces heb je een bredere blik naar voren waarbij je fysiek, emotioneel en mentaal naar je doel toe gaat groeien. Dit betekend dat je de obstakels onderweg niet gaat onderdrukken of tegen gaat vechten, maar juist gaat gebruiken. Enerzijnds om mentaal sterker te worden en anderzijds om emotioneel het oude en negatieve los te laten. Hierdoor zul je merken dat de obstakels onderweg steeds minder effect op je gaan hebben. Deze weg kent anders dan bij een doel meerdere elementen aangezien de obstakels en alle ups en downs bij het proces horen. 

Voorbeelden van obstakels 

Onzekerheid | mensen die niet in je geloven | stress | drang naar het oude | motivatieverlies | te veel motivatie (irrealistische verwachting) | negatieve denkbeelden | negatief spiraal | onze instinctieve reactie | psychologische mechanismen die vast komen te zitten (bijv. drang om te begrijpen wat je steeds terugbrengt naar een probleem) | angst | het stemmetje in je achterhoofd dat zegt: 'je kan het niet' | herinneringen | je niet lekker voelen | emoties |
 

Welke obstakels verwacht je mee te maken?

De betekenis van obstakels

Wanneer we obstakels zien als afleidingen of als tegenslagen die we moeten overwinnen zoals we dat doen bij een doelstelling dan weet je nu al dat het een zwaar gevecht gaat worden. Je moet ze namelijk blijven bestrijden, ontwijken of onderdrukken. Je weet dat ze terugkomen, dus op de lange termijn verlies je alleen maar. Waarom niet de obstakels als hulpmiddel beschouwen, ze geven je immers aan waar je moet groeien, sterker worden of wat je moet loslaten. Klink misschien erg lastig, maar het kost je minder moeite dan ze te bestrijden. Voor nu, denk even aan deze benadering en bij welke obstakel ervaar je vanuit je gedachte of gevoelsmatig de meeste tegendruk. Zoals: ja dat kan niet want dit is te erg of te moeilijk, te pijnlijk, etc. 
 

Tegen welke soort obstakels kijk je het meest tegenop?

De ups en downs van het proces

Hoewel we graag hopen dat we in een rechte lijn richting ons doel kunnen gaan komen we vaak meerdere ups en downs tegen. Deze hebben ook een functie binnen het veranderingsproces. De functie van de ups is echter niet alleen om resultaten te boeken maar ook om te wennen aan het nieuwe. Wil je sterker worden dan kun je tijdens de ups, een hoger niveau van leven, denken en doen ervaren en hier voldoening in vinden. De downs hebben meer de functie om het oude los te laten, vandaar dat je ook 'onbewust' gedwongen wordt om de confrontatie met herinneringen, oude denkbeelden, gewoontes en angsten aan te gaan. Voor nu is het alleen belangrijk om weg te stappen van de rechte lijn en jouw eigen proces te accepteren zoals het is. Begin je direct in een down, dan is dat ok. Het is jouw proces! 

Verder in de cursus ga je ontdekken wat de obstakels je eigenlijk vertellen en hoe je het effect dat deze op je hebben kunt verlagen zodat jij de controle hebt, mentaal sterker wordt en emotioneel meer vrijheid gaat vinden.

Hoeveel ups en downs verwacht je binnen jouw proces?

Op een schaal van 1 (geen motivatie) tot 10 (super gemotiveerd), hoe gemotiveerd ben je nu?

Voordelen voor de lange termijn

Wanneer je erkent dat het een proces is, dan weet je dat alles binnen dit proces niet vaststaand is. Werkelijk alles kan zich hierin verder ontwikkelen, inclusief jezelf en je minder goede eigenschappen. Je hoeft dus niet zo streng voor jezelf te zijn, maar je hoeft je zelfbeeld of ego ook niet te beschermen. Je mag fouten maken en je hoeft niet perfect te zijn. Het gaat er namelijk om dat we gaan herkennen wanneer we onszelf tegen werken en dat we dit op een actieve manier gaan accepteren, zodat we het los kunnen laten en weer vooruit kunnen gaan. Hierdoor leer je, zonder dat ik of iemand anders het je gaat uitleggen, hoe je beter met jezelf moet samenwerken. Want ook deze samenwerking ga je binnen dit proces en met de samenwerking met mij sterker maken. Geniet daarom van het proces want het zal het vertrouwen in jezelf en je toekomst alleen maar versterken. 
 

Conclusie

Heb je vragen of iets dat ik moet weten?

Stap 2: direct de praktijk in!

Voorkom dat je jezelf onbewust gaat tegenhouden want het is een automatisch mechanisme dat ons doet verklaren waarom het minder gaat. Het is kinderlijk eenvoudig en je kunt het met een glimlach doen. Klik op verzenden en start direct!

Stap 3: persoonlijk plan van aanpak

Aan de hand van je antwoorden kijken we vooruit naar de komende maanden en dan met name het proces dat je zal doorlopen. Welke obstakels kun je herkennen en wat kun je nu doen om het negatieve effect dat die hebben te verminderen. Verstuur je antwoorden via het formulier hierboven en binnen 24 uur gaan we van start!

Extra: 5 dagen gratis coaching

Nadat je het plan van aanpak ontvangen hebt, krijg je 5 dagen extra ondersteuning om deze stappen de praktijk in te brengen en het effect te merken. In de e-mail met het plan van aanpak gaan we hier verder op in. 

Kun je niet wachten of wil je een specifieke situatie of obstakel bespreken, neem dan contact op of gebruik de knop rechts onderin. 

Sebastiaan Genemans | oprichter WijGaanVooruit.com | oud bokskampioen | 20+ jaar ervaring

Sebastiaan Genemans,
oprichter WijGaanVooruit.com

Dit behandelen we in deel 2

Doorzetten op een slimme manier! 
Waar het doorzetten normaal seeds moeilijker wordt, zal het via deze weg steeds makkelijker worden. Dit bereiken we doordat we de natuurlijke en onafhankelijke motivatie gaan opbouwen. Daarnaast gaan we het doelgerichte (normale) doorzetten inzetten voor specifieke doelen gedurende het proces. Zo blijf je vooruit gaan ongeacht wat er gebeurt, zelfs wanneer je terugvalt in oude gewoontes! 

Voor vragen of opmerkingen:

E-mail: 
WhatsApp/Telefoon:

bottom of page